Własna kuchnia Sikorskiego
Przy jednej z naszych placówek mamy własną kuchnię zaprojektowaną i wyposażoną zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Za pyszne i jakościowe dania odpowiada wykwalifikowany personel. Doskonale wiemy jaki wpływ na rozwój dziecka ma poprawna dieta, zbilansowane menu, składające się ze świeżych, smacznych i zdrowych posiłków. Dlatego troszczymy się o to od strony naszej własnej kuchni.
Codziennie, dwa razy dziennie dowozimy na bieżąco przygotowane posiłki na wszystkie nasze placówki.
Zapewniamy cztery posiłki:
- śniadanie
- drugie śniadanie
- obiad (zupa i danie główne)
- podwieczorek


Układamy zbilansowany jadłospis, indywidualnie uwzględniając wymagania dzieci z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi.
Aktualny jadłospis podawany się jest na tablicy informacyjnej przedszkola.
Ponieważ nasza kuchnia znajduje się przy przedszkolu na ul. Sikorskiego 383, od czasu do czasu przeprowadzamy samodzielne przygotowanie posiłków przez dzieci, pod okiem kucharza. Takie zajęcia kulinarne są dostosowane do wieku, rozwoju i umiejętności dzieci.
MENU STANDARDOWE 27.02.2023 r – 03.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i pokrojoną gruszką (alergeny: mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa koperkowa na maśle z ryżem zabielana śmietaną (alergeny: seler) OBIAD Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną (alergeny: gluten) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany z masłem, pasta rybna, szczypiorek Kakao domowe na mleku (alergeny: gluten, mleko, ryba) DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (alergeny: gluten, jaja) OBIAD Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (alergeny: gluten, mleko, jaja) Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Banan |
ŚRODA | ŚNIADANIE Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, rukola (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Rosół drobiowo – wołowy z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler) OBIAD Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony (alergeny: gluten) Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Budyń waniliowy z musem malinowym, ciasteczko (alergeny: gluten, mleko, jaja) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb z ziarnami słonecznika z masłem, szynka krucha, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku (gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa porowa z zacierką na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem (alergeny: gluten, seler) OBIAD Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Kasza manna na mleku z truskawkami (alergeny: gluten, mleko) |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Chałka z masłem i dżemem owocowym (gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Krem pomidorowy na maśle z mozzarellą (alergeny: mleko, seler) OBIAD Ryba panierowana z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław (alergeny: gluten, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik truskawkowy, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko, jaja, truskawki) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
27.02.2023 r – 03.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku roślinnym z rodzynkami i pokrojoną gruszką DRUGIE ŚNIADANIE Zupa koperkowa na maśle roślinnym z ryżem niezabielana śmietaną OBIAD Łazanki na makaronie bezglutenowym z mięsem mielonym i kapustą kiszoną Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany bezglutenowy z masłem roślinnym, pasta rybna, szczypiorek Kakao domowe na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z kiełbasą i jajkiem OBIAD Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i sosem bezmlecznym czosnkowym Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Banan |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, ser feta, pomidor, rukola DRUGIE ŚNIADANIE Rosół drobiowo – wołowy z makaronem bezglutenowym posypany natka pietruszki OBIAD Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Deser waniliowy bezglutenowy z musem malinowym, ciasteczko bezglutenowe |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika z masłem roślinnym, szynka krucha, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa porowa z makaronem bezglutenowym na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem OBIAD Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Kasza jaglana na mleku roślinnym z truskawkami |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Chałka bezglutenowa z masłem roślinnym dżemem owocowym DRUGIE ŚNIADANIE Krem pomidorowy na maśle roślinnym z prażonymi migdałami OBIAD Ryba bez panierowania z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik bezmleczny, ciastko bezglutenowe |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU STANDARDOWE 06.03.2023 r – 10.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa krupnik z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek (gluten, seler) OBIAD Naleśniki z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem (alergeny: gluten, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Wafle ryżowe, koperkowy twarożek, pomidor, sałata (alergeny: mleko) |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Domowe kakao z mlekiem (alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca) DRUGIE ŚNIADANIE Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem OBIAD Kotlet mielony, ćwikła, ziemniaki z koperkiem (alergeny: gluten, jaja) PODWIECZOREK Jogurt naturalny z brzoskwinią (alergeny: mleko) |
ŚRODA | ŚNIADANIE Tosty z szynką i serem żółtym (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, zabielana śmietaną z natką pietruszki (alergeny: gluten, mleko, jaja) OBIAD Kopytka, surówka z marchewki z pomarańczą (gluten, jaja) Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Jaglanka z musem owocowym (alergeny: mleko) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb graham z masłem, jajecznica z szczypiorkiem Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, zabielana śmietaną posypana natką pietruszki (alergeny: mleko, seler) OBIAD Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem (alergeny: gluten) PODWIECZOREK Jabłko |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku z musem owocowym (alergeny: mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Krem z ciecierzycy na maśle z płatkami migdałowymi OBIAD Ryba panierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty (alergeny: gluten, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane (alergeny: mleko, truskawki) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
06.03.2023 r – 10.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki kukurydziane na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa krupnik na kaszy jaglanej z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek OBIAD Naleśniki na mące bezglutenowej z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Wafle ryżowe, pasta warzywna, sałata |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Kakao na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem OBIAD Kotlet mielony bez bułeczki, ćwikła, ziemniaki z koperkiem Jogurt bezmleczny z brzoskwinią |
ŚRODA | ŚNIADANIE Tosty z chleba bezglutenowego z szynką DRUGIE ŚNIADANIE Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, niezabielana śmietaną z natką pietruszki OBIAD Kopytka z dodatkiem mąki bezglutenowej, surówka z marchewki z pomarańczą Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Jaglanka z musem owocowym |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajecznica z szczypiorkiem Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, niezabielana posypana natką pietruszki OBIAD Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem roślinnym PODWIECZOREK Jabłko |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku roślinnym z musem owocowym DRUGIE ŚNIADANIE Krem z ciecierzycy na maśle roślinnym z płatkami migdałowymi OBIAD Ryba niepanierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurt bezmleczny, pałeczki kukurydziane |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU STANDARDOWE 13.03.2023 r – 17.03.2023
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Kasza manna na mleku z owocami (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki (alergeny: seler) OBIAD Makaron z białym serem delikatnie polany masłem (alergeny: gluten, mleko) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb baltonowski z masłem, parówka, pomidor Domowe kakao (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami zabielany śmietaną posypany koperkiem (alergeny: mleko, seler) OBIAD Risotto z kurczakiem i warzywami (alergeny: mleko) PODWIECZOREK Budyń waniliowy z sokiem malinowym, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko) |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, rukola (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Rosół z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler) OBIAD Kotlecik schabowy z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna (alergeny: gluten, jaja) Kompot z jabłek i gruszek PODWIECZOREK Galaretka owocowa z owocami i bitą śmietaną (alergeny: mleko) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb żytni z masłem, jajko na twardo, warzywa Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami (alergeny: seler) OBIAD Kotlety gryczane, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym (alergeny: mleko, jaja) PODWIECZOREK Mandarynka, banan |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik OBIAD Pulpeciki rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, warzywa na parze (alergeny: gluten, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Deser Monte (alergeny: mleko, czekolada) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE(BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
13.03.2023 r – 17.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Kasza bezglutenowa na mleku roślinnym z owocami DRUGIE ŚNIADANIE Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki OBIAD Makaron bezglutenowy z polewą jogurtową bezmleczną Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, parówka, pomidor Kakao na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami niezabielany śmietaną posypany koperkiem OBIAD Risotto bez serka z kurczakiem i warzywami Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Budyń z kaszy bezglutenowej z sokiem malinowym, biszkopcik bezglutenowy |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, szynka, rzodkiewka, rukola DRUGIE ŚNIADANIE Rosół z makaronem bezglutenowym posypany natką pietruszki OBIAD Kotlecik ze schabu niepanierowany z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna Kompot z jabłek i gruszek PODWIECZOREK Galaretka owocowa z owocami |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajko na twardo, warzywa Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami OBIAD Kotlety gryczane bez białego sera, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Mandarynka, banan |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe bezglutenowe na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik OBIAD Pulpeciki rybne bez bułeczki, kasza jaglana, warzywa na parze Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik bezglutenowy
|
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych