Własna kuchnia Sikorskiego

Przy jednej z naszych placówek mamy własną kuchnię zaprojektowaną i wyposażoną zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Za pyszne i jakościowe dania odpowiada wykwalifikowany personel. Doskonale wiemy jaki wpływ na rozwój dziecka ma poprawna dieta, zbilansowane menu, składające się ze świeżych, smacznych i zdrowych posiłków. Dlatego troszczymy się o to od strony naszej własnej kuchni.

Codziennie, dwa razy dziennie dowozimy na bieżąco przygotowane posiłki na wszystkie nasze placówki.

Zapewniamy cztery posiłki:

Układamy zbilansowany jadłospis, indywidualnie uwzględniając wymagania dzieci z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi.

Aktualny jadłospis podawany się jest na tablicy informacyjnej przedszkola.

Ponieważ nasza kuchnia znajduje się przy przedszkolu na ul. Sikorskiego 383, od czasu do czasu przeprowadzamy samodzielne przygotowanie posiłków przez dzieci, pod okiem kucharza. Takie zajęcia kulinarne są dostosowane do wieku, rozwoju i umiejętności dzieci.

MENU STANDARDOWE     27.02.2023 r – 03.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i pokrojoną gruszką (alergeny: mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa koperkowa na maśle z ryżem zabielana śmietaną (alergeny: seler)

OBIAD

Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną (alergeny: gluten)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany z masłem, pasta rybna, szczypiorek

Kakao domowe na mleku (alergeny: gluten, mleko, ryba)

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (alergeny: gluten, jaja)

OBIAD

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Banan

ŚRODA

ŚNIADANIE

Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, rukola (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony (alergeny: gluten)

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy z musem malinowym, ciasteczko (alergeny: gluten, mleko, jaja)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb z ziarnami słonecznika z masłem, szynka krucha, rzodkiewka

Kawa zbożowa na mleku (gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa porowa z zacierką na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem

(alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Kasza manna na mleku z truskawkami (alergeny: gluten, mleko)

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Chałka z masłem i dżemem owocowym (gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem pomidorowy na maśle z mozzarellą (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Ryba panierowana z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław (alergeny: gluten, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik truskawkowy, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko, jaja, truskawki)

                                               

                                              Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU DIETETYCZNE  (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE) 

                                                                   27.02.2023 r – 03.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku roślinnym z rodzynkami i pokrojoną gruszką

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa koperkowa na maśle roślinnym z ryżem niezabielana śmietaną

OBIAD

Łazanki na makaronie bezglutenowym z mięsem mielonym i kapustą kiszoną

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany bezglutenowy z masłem roślinnym, pasta rybna, szczypiorek

Kakao domowe na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z kiełbasą i jajkiem

OBIAD

Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i sosem bezmlecznym czosnkowym

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Banan

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, ser feta, pomidor, rukola

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem bezglutenowym posypany natka pietruszki

OBIAD

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Deser waniliowy bezglutenowy z musem malinowym, ciasteczko bezglutenowe

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika z masłem roślinnym, szynka krucha, rzodkiewka

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa porowa z makaronem bezglutenowym na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Kasza jaglana na mleku roślinnym z truskawkami

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Chałka bezglutenowa z masłem roślinnym dżemem owocowym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem pomidorowy na maśle roślinnym z prażonymi migdałami

OBIAD

Ryba bez panierowania z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik bezmleczny, ciastko bezglutenowe

                                                                Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU STANDARDOWE         06.03.2023 r – 10.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa krupnik z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek (gluten, seler)

OBIAD

Naleśniki z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe, koperkowy twarożek, pomidor, sałata (alergeny: mleko)

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Domowe kakao z mlekiem (alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca)

DRUGIE ŚNIADANIE

Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Kotlet mielony, ćwikła, ziemniaki z koperkiem (alergeny: gluten, jaja)

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z brzoskwinią (alergeny: mleko)

ŚRODA

ŚNIADANIE

Tosty z szynką i serem żółtym (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, zabielana śmietaną z natką pietruszki (alergeny: gluten, mleko, jaja)

OBIAD

Kopytka, surówka z marchewki z pomarańczą (gluten, jaja)

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Jaglanka z musem owocowym (alergeny: mleko)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb graham z masłem, jajecznica z szczypiorkiem

Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, zabielana śmietaną posypana natką pietruszki (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem (alergeny: gluten)

PODWIECZOREK

Jabłko

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku z musem owocowym (alergeny: mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z ciecierzycy na maśle z płatkami migdałowymi

OBIAD

Ryba panierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty (alergeny: gluten, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane (alergeny: mleko, truskawki)

                                                        

                                                       Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

 

MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)

                                                              06.03.2023 r – 10.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa krupnik na kaszy jaglanej z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek

OBIAD

Naleśniki na mące bezglutenowej z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe, pasta warzywna, sałata

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Kakao na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Kotlet mielony bez bułeczki, ćwikła, ziemniaki z koperkiem

Jogurt bezmleczny z brzoskwinią

ŚRODA

ŚNIADANIE

Tosty z chleba bezglutenowego z szynką

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, niezabielana śmietaną z natką pietruszki

OBIAD

Kopytka z dodatkiem mąki bezglutenowej, surówka z marchewki z pomarańczą

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Jaglanka z musem owocowym

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajecznica z szczypiorkiem

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, niezabielana posypana natką pietruszki

OBIAD

Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem roślinnym

PODWIECZOREK

Jabłko

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku roślinnym z musem owocowym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z ciecierzycy na maśle roślinnym z płatkami migdałowymi

OBIAD

Ryba niepanierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurt bezmleczny, pałeczki kukurydziane

                                                          

                                                            Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU STANDARDOWE    13.03.2023 r – 17.03.2023

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku z owocami (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki (alergeny: seler)

OBIAD

Makaron z białym serem delikatnie polany masłem (alergeny: gluten, mleko)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb baltonowski z masłem, parówka, pomidor

Domowe kakao (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami zabielany śmietaną posypany koperkiem (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Risotto z kurczakiem i warzywami (alergeny: mleko)

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko)

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, rukola (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Kotlecik schabowy z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna (alergeny: gluten, jaja)

Kompot z jabłek i gruszek

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z owocami i bitą śmietaną (alergeny: mleko)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb żytni z masłem, jajko na twardo, warzywa

Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami (alergeny: seler)

OBIAD

Kotlety gryczane, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym (alergeny: mleko, jaja)

PODWIECZOREK

Mandarynka, banan

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik

OBIAD

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, warzywa na parze (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Deser Monte (alergeny: mleko, czekolada)

                                                        Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU DIETETYCZNE(BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)

                                                                    13.03.2023 r – 17.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza bezglutenowa na mleku roślinnym z owocami

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki

OBIAD

Makaron bezglutenowy z polewą jogurtową bezmleczną

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, parówka, pomidor

Kakao na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami niezabielany śmietaną posypany koperkiem

OBIAD

Risotto bez serka z kurczakiem i warzywami

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Budyń z kaszy bezglutenowej z sokiem malinowym, biszkopcik bezglutenowy

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, szynka, rzodkiewka, rukola

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół z makaronem bezglutenowym posypany natką pietruszki

OBIAD

Kotlecik ze schabu niepanierowany z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna

Kompot z jabłek i gruszek

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z owocami

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajko na twardo, warzywa

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami

OBIAD

Kotlety gryczane bez białego sera, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Mandarynka, banan

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe bezglutenowe na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik

OBIAD

Pulpeciki rybne bez bułeczki, kasza jaglana, warzywa na parze

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik bezglutenowy

 

                                                          Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

Masz Pytania? Zadzwoń!