Własna kuchnia

Przy jednej z naszych placówek mamy własną kuchnię zaprojektowaną i wyposażoną zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Za pyszne i jakościowe dania odpowiada wykwalifikowany personel. Doskonale wiemy jaki wpływ na rozwój dziecka ma poprawna dieta, zbilansowane menu, składające się ze świeżych, smacznych i zdrowych posiłków. Dlatego troszczymy się o to od strony naszej własnej kuchni.

Codziennie, dwa razy dziennie dowozimy na bieżąco przygotowane posiłki na wszystkie nasze placówki.

Zapewniamy cztery posiłki:

Układamy zbilansowany jadłospis, indywidualnie uwzględniając wymagania dzieci z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi.

Aktualny jadłospis podawany się jest na tablicy informacyjnej przedszkola.

MENU STANDARDOWE     27.02.2023 r – 03.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i pokrojoną gruszką (alergeny: mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa koperkowa na maśle z ryżem zabielana śmietaną (alergeny: seler)

OBIAD

Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną (alergeny: gluten)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany z masłem, pasta rybna, szczypiorek

Kakao domowe na mleku (alergeny: gluten, mleko, ryba)

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (alergeny: gluten, jaja)

OBIAD

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Banan

ŚRODA

ŚNIADANIE

Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, rukola (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony (alergeny: gluten)

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy z musem malinowym, ciasteczko (alergeny: gluten, mleko, jaja)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb z ziarnami słonecznika z masłem, szynka krucha, rzodkiewka

Kawa zbożowa na mleku (gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa porowa z zacierką na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem

(alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Kasza manna na mleku z truskawkami (alergeny: gluten, mleko)

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Chałka z masłem i dżemem owocowym (gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem pomidorowy na maśle z mozzarellą (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Ryba panierowana z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław (alergeny: gluten, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik truskawkowy, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko, jaja, truskawki)

                                               

                                              Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU DIETETYCZNE  (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE) 

                                                                   27.02.2023 r – 03.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku roślinnym z rodzynkami i pokrojoną gruszką

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa koperkowa na maśle roślinnym z ryżem niezabielana śmietaną

OBIAD

Łazanki na makaronie bezglutenowym z mięsem mielonym i kapustą kiszoną

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany bezglutenowy z masłem roślinnym, pasta rybna, szczypiorek

Kakao domowe na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z kiełbasą i jajkiem

OBIAD

Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i sosem bezmlecznym czosnkowym

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Banan

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, ser feta, pomidor, rukola

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem bezglutenowym posypany natka pietruszki

OBIAD

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Deser waniliowy bezglutenowy z musem malinowym, ciasteczko bezglutenowe

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika z masłem roślinnym, szynka krucha, rzodkiewka

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa porowa z makaronem bezglutenowym na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Kasza jaglana na mleku roślinnym z truskawkami

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Chałka bezglutenowa z masłem roślinnym dżemem owocowym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem pomidorowy na maśle roślinnym z prażonymi migdałami

OBIAD

Ryba bez panierowania z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik bezmleczny, ciastko bezglutenowe

                                                                Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU STANDARDOWE         06.03.2023 r – 10.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa krupnik z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek (gluten, seler)

OBIAD

Naleśniki z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe, koperkowy twarożek, pomidor, sałata (alergeny: mleko)

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Domowe kakao z mlekiem (alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca)

DRUGIE ŚNIADANIE

Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Kotlet mielony, ćwikła, ziemniaki z koperkiem (alergeny: gluten, jaja)

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z brzoskwinią (alergeny: mleko)

ŚRODA

ŚNIADANIE

Tosty z szynką i serem żółtym (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, zabielana śmietaną z natką pietruszki (alergeny: gluten, mleko, jaja)

OBIAD

Kopytka, surówka z marchewki z pomarańczą (gluten, jaja)

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Jaglanka z musem owocowym (alergeny: mleko)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb graham z masłem, jajecznica z szczypiorkiem

Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, zabielana śmietaną posypana natką pietruszki (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem (alergeny: gluten)

PODWIECZOREK

Jabłko

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku z musem owocowym (alergeny: mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z ciecierzycy na maśle z płatkami migdałowymi

OBIAD

Ryba panierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty (alergeny: gluten, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane (alergeny: mleko, truskawki)

                                                        

                                                       Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

 

MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)

                                                              06.03.2023 r – 10.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa krupnik na kaszy jaglanej z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek

OBIAD

Naleśniki na mące bezglutenowej z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe, pasta warzywna, sałata

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Kakao na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem

OBIAD

Kotlet mielony bez bułeczki, ćwikła, ziemniaki z koperkiem

Jogurt bezmleczny z brzoskwinią

ŚRODA

ŚNIADANIE

Tosty z chleba bezglutenowego z szynką

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, niezabielana śmietaną z natką pietruszki

OBIAD

Kopytka z dodatkiem mąki bezglutenowej, surówka z marchewki z pomarańczą

Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami

PODWIECZOREK

Jaglanka z musem owocowym

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajecznica z szczypiorkiem

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, niezabielana posypana natką pietruszki

OBIAD

Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem roślinnym

PODWIECZOREK

Jabłko

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku roślinnym z musem owocowym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z ciecierzycy na maśle roślinnym z płatkami migdałowymi

OBIAD

Ryba niepanierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurt bezmleczny, pałeczki kukurydziane

                                                          

                                                            Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU STANDARDOWE    13.03.2023 r – 17.03.2023

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku z owocami (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki (alergeny: seler)

OBIAD

Makaron z białym serem delikatnie polany masłem (alergeny: gluten, mleko)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb baltonowski z masłem, parówka, pomidor

Domowe kakao (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami zabielany śmietaną posypany koperkiem (alergeny: mleko, seler)

OBIAD

Risotto z kurczakiem i warzywami (alergeny: mleko)

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko)

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, rukola (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler)

OBIAD

Kotlecik schabowy z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna (alergeny: gluten, jaja)

Kompot z jabłek i gruszek

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z owocami i bitą śmietaną (alergeny: mleko)

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb żytni z masłem, jajko na twardo, warzywa

Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami (alergeny: seler)

OBIAD

Kotlety gryczane, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym (alergeny: mleko, jaja)

PODWIECZOREK

Mandarynka, banan

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko)

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik

OBIAD

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, warzywa na parze (alergeny: gluten, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Deser Monte (alergeny: mleko, czekolada)

                                                        Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

MENU DIETETYCZNE(BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)

                                                                    13.03.2023 r – 17.03.2023 r

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza bezglutenowa na mleku roślinnym z owocami

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki

OBIAD

Makaron bezglutenowy z polewą jogurtową bezmleczną

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Kisiel z tartym jabłkiem

WTOREK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, parówka, pomidor

Kakao na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami niezabielany śmietaną posypany koperkiem

OBIAD

Risotto bez serka z kurczakiem i warzywami

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Budyń z kaszy bezglutenowej z sokiem malinowym, biszkopcik bezglutenowy

ŚRODA

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, szynka, rzodkiewka, rukola

DRUGIE ŚNIADANIE

Rosół z makaronem bezglutenowym posypany natką pietruszki

OBIAD

Kotlecik ze schabu niepanierowany z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna

Kompot z jabłek i gruszek

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z owocami

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajko na twardo, warzywa

Kawa zbożowa na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami

OBIAD

Kotlety gryczane bez białego sera, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym

Woda mineralna niegazowana

PODWIECZOREK

Mandarynka, banan

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe bezglutenowe na mleku roślinnym

DRUGIE ŚNIADANIE

Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik

OBIAD

Pulpeciki rybne bez bułeczki, kasza jaglana, warzywa na parze

Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jogurcik bezglutenowy

 

                                                          Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych

Masz Pytania? Zadzwoń!