Własna kuchnia
Przy jednej z naszych placówek mamy własną kuchnię zaprojektowaną i wyposażoną zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Za pyszne i jakościowe dania odpowiada wykwalifikowany personel. Doskonale wiemy jaki wpływ na rozwój dziecka ma poprawna dieta, zbilansowane menu, składające się ze świeżych, smacznych i zdrowych posiłków. Dlatego troszczymy się o to od strony naszej własnej kuchni.
Codziennie, dwa razy dziennie dowozimy na bieżąco przygotowane posiłki na wszystkie nasze placówki.
Zapewniamy cztery posiłki:
- śniadanie
- drugie śniadanie
- obiad (zupa i danie główne)
- podwieczorek


Układamy zbilansowany jadłospis, indywidualnie uwzględniając wymagania dzieci z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi.
Aktualny jadłospis podawany się jest na tablicy informacyjnej przedszkola.
MENU STANDARDOWE 27.02.2023 r – 03.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i pokrojoną gruszką (alergeny: mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa koperkowa na maśle z ryżem zabielana śmietaną (alergeny: seler) OBIAD Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną (alergeny: gluten) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany z masłem, pasta rybna, szczypiorek Kakao domowe na mleku (alergeny: gluten, mleko, ryba) DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (alergeny: gluten, jaja) OBIAD Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (alergeny: gluten, mleko, jaja) Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Banan |
ŚRODA | ŚNIADANIE Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, rukola (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Rosół drobiowo – wołowy z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler) OBIAD Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony (alergeny: gluten) Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Budyń waniliowy z musem malinowym, ciasteczko (alergeny: gluten, mleko, jaja) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb z ziarnami słonecznika z masłem, szynka krucha, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku (gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa porowa z zacierką na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem (alergeny: gluten, seler) OBIAD Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Kasza manna na mleku z truskawkami (alergeny: gluten, mleko) |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Chałka z masłem i dżemem owocowym (gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Krem pomidorowy na maśle z mozzarellą (alergeny: mleko, seler) OBIAD Ryba panierowana z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław (alergeny: gluten, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik truskawkowy, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko, jaja, truskawki) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
27.02.2023 r – 03.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku roślinnym z rodzynkami i pokrojoną gruszką DRUGIE ŚNIADANIE Zupa koperkowa na maśle roślinnym z ryżem niezabielana śmietaną OBIAD Łazanki na makaronie bezglutenowym z mięsem mielonym i kapustą kiszoną Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany bezglutenowy z masłem roślinnym, pasta rybna, szczypiorek Kakao domowe na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z kiełbasą i jajkiem OBIAD Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i sosem bezmlecznym czosnkowym Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Banan |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, ser feta, pomidor, rukola DRUGIE ŚNIADANIE Rosół drobiowo – wołowy z makaronem bezglutenowym posypany natka pietruszki OBIAD Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Deser waniliowy bezglutenowy z musem malinowym, ciasteczko bezglutenowe |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika z masłem roślinnym, szynka krucha, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa porowa z makaronem bezglutenowym na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki i koperkiem OBIAD Pałki z kurczaka pieczone w piecu z ryżem i marchewką z groszkiem na ciepło Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Kasza jaglana na mleku roślinnym z truskawkami |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Chałka bezglutenowa z masłem roślinnym dżemem owocowym DRUGIE ŚNIADANIE Krem pomidorowy na maśle roślinnym z prażonymi migdałami OBIAD Ryba bez panierowania z ziemniakami i koperkiem, surówka colesław Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik bezmleczny, ciastko bezglutenowe |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU STANDARDOWE 06.03.2023 r – 10.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa krupnik z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek (gluten, seler) OBIAD Naleśniki z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem (alergeny: gluten, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Wafle ryżowe, koperkowy twarożek, pomidor, sałata (alergeny: mleko) |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb mieszany z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Domowe kakao z mlekiem (alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca) DRUGIE ŚNIADANIE Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem OBIAD Kotlet mielony, ćwikła, ziemniaki z koperkiem (alergeny: gluten, jaja) PODWIECZOREK Jogurt naturalny z brzoskwinią (alergeny: mleko) |
ŚRODA | ŚNIADANIE Tosty z szynką i serem żółtym (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, zabielana śmietaną z natką pietruszki (alergeny: gluten, mleko, jaja) OBIAD Kopytka, surówka z marchewki z pomarańczą (gluten, jaja) Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Jaglanka z musem owocowym (alergeny: mleko) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb graham z masłem, jajecznica z szczypiorkiem Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, zabielana śmietaną posypana natką pietruszki (alergeny: mleko, seler) OBIAD Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem (alergeny: gluten) PODWIECZOREK Jabłko |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku z musem owocowym (alergeny: mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Krem z ciecierzycy na maśle z płatkami migdałowymi OBIAD Ryba panierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty (alergeny: gluten, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane (alergeny: mleko, truskawki) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE (BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
06.03.2023 r – 10.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Płatki kukurydziane na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa krupnik na kaszy jaglanej z ziemniakami i mięsem drobiowym, natka pietruszki i koperek OBIAD Naleśniki na mące bezglutenowej z duszonym jabłkiem i cukrem pudrem Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Wafle ryżowe, pasta warzywna, sałata |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Kakao na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Kapuśniak tradycyjny z natką pietruszki i koperkiem OBIAD Kotlet mielony bez bułeczki, ćwikła, ziemniaki z koperkiem Jogurt bezmleczny z brzoskwinią |
ŚRODA | ŚNIADANIE Tosty z chleba bezglutenowego z szynką DRUGIE ŚNIADANIE Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem, niezabielana śmietaną z natką pietruszki OBIAD Kopytka z dodatkiem mąki bezglutenowej, surówka z marchewki z pomarańczą Kompot z jabłek z cynamonem i goździkami PODWIECZOREK Jaglanka z musem owocowym |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajecznica z szczypiorkiem Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle, niezabielana posypana natką pietruszki OBIAD Potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw z masłem roślinnym PODWIECZOREK Jabłko |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki owsiane na mleku roślinnym z musem owocowym DRUGIE ŚNIADANIE Krem z ciecierzycy na maśle roślinnym z płatkami migdałowymi OBIAD Ryba niepanierowana z pieczonymi ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurt bezmleczny, pałeczki kukurydziane |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU STANDARDOWE 13.03.2023 r – 17.03.2023
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Kasza manna na mleku z owocami (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki (alergeny: seler) OBIAD Makaron z białym serem delikatnie polany masłem (alergeny: gluten, mleko) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb baltonowski z masłem, parówka, pomidor Domowe kakao (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami zabielany śmietaną posypany koperkiem (alergeny: mleko, seler) OBIAD Risotto z kurczakiem i warzywami (alergeny: mleko) PODWIECZOREK Budyń waniliowy z sokiem malinowym, biszkopcik (alergeny: gluten, mleko) |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, rukola (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Rosół z makaronem posypany natką pietruszki (alergeny: gluten, seler) OBIAD Kotlecik schabowy z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna (alergeny: gluten, jaja) Kompot z jabłek i gruszek PODWIECZOREK Galaretka owocowa z owocami i bitą śmietaną (alergeny: mleko) |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb żytni z masłem, jajko na twardo, warzywa Kawa zbożowa na mleku (alergeny: gluten, mleko, jaja) DRUGIE ŚNIADANIE Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami (alergeny: seler) OBIAD Kotlety gryczane, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym (alergeny: mleko, jaja) PODWIECZOREK Mandarynka, banan |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe na mleku (alergeny: gluten, mleko) DRUGIE ŚNIADANIE Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik OBIAD Pulpeciki rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, warzywa na parze (alergeny: gluten, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Deser Monte (alergeny: mleko, czekolada) |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych
MENU DIETETYCZNE(BEZGLUTENOWE ORAZ BEZMLECZNE)
13.03.2023 r – 17.03.2023 r
PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE Kasza bezglutenowa na mleku roślinnym z owocami DRUGIE ŚNIADANIE Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym posypana natką pietruszki OBIAD Makaron bezglutenowy z polewą jogurtową bezmleczną Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Kisiel z tartym jabłkiem |
WTOREK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, parówka, pomidor Kakao na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami niezabielany śmietaną posypany koperkiem OBIAD Risotto bez serka z kurczakiem i warzywami Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Budyń z kaszy bezglutenowej z sokiem malinowym, biszkopcik bezglutenowy |
ŚRODA | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, szynka, rzodkiewka, rukola DRUGIE ŚNIADANIE Rosół z makaronem bezglutenowym posypany natką pietruszki OBIAD Kotlecik ze schabu niepanierowany z ziemniakami z koperkiem, surówka wielowarzywna Kompot z jabłek i gruszek PODWIECZOREK Galaretka owocowa z owocami |
CZWARTEK | ŚNIADANIE Chleb bezglutenowy z masłem roślinnym, jajko na twardo, warzywa Kawa zbożowa na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami OBIAD Kotlety gryczane bez białego sera, mix sałat z sosem musztardowo – miodowym Woda mineralna niegazowana PODWIECZOREK Mandarynka, banan |
PIĄTEK | ŚNIADANIE Płatki śniadaniowe bezglutenowe na mleku roślinnym DRUGIE ŚNIADANIE Krem z marchewki z imbirem, prażony słonecznik OBIAD Pulpeciki rybne bez bułeczki, kasza jaglana, warzywa na parze Kompot wieloowocowy PODWIECZOREK Jogurcik bezglutenowy
|
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych